Home
Algemeen
Merken
Bedrijfsnamen
Modellen
Auteursrechten
Andere rechten
Contact

Modellen

Modelrechten ontstaan door het deponeren van afbeeldingen van het model. Het model zelf moet nieuw zijn. De rechten gelden voor het uiterlijk, maar niet voor een technisch bepaald uiterlijk.

De vorm van de steel van een pijp is een goed voorbeeld: dat hij hol is, is functioneel, en als model niet beschermbaar. De manier waarop hij gekromd is, is wel beschermbaar.

Een model wordt geregistreerd voor een bepaald voorwerp. Het geregistreerde uiterlijk van een vaas levert dus geen bescherming op wanneer deze vorm gebruikt wordt voor een tafelpoot.

Modelrechten gelden voor 5 jaar, en zijn 4 maal voor een nieuwe termijn te verlengen.

Nederland heeft met BelgiŽ en Luxemburg een verdrag gesloten, waardoor een model automatisch voor deze drie landen geldig is. Het is het meest functioneel om foto's van het model in te dienen. Vanwege de eisen die aan de foto's gesteld worden (zwart-wit, egale achtergrond, juiste posities) is het vaak lastig uit te leggen hoe deze foto's eruit moeten zien.

Daarom maken wij deze foto's het liefste zelf, digitaal, vanwege de bewerkbaarheid, controleerbaarheid ter plaatse en de verstuurbaarheid.

Klik hier voor een overzicht van onze diensten op het gebied van modellen.

Voor anderen die verwante activiteiten verrichten kunt u klikken op links.Het bovenstaande is bedoeld als algemene informatie. Wij helpen u graag deze informatie naar uw specifieke situatie te vertalen. Voor al uw vragen info@jurimark.nl. Wij beantwoorden al uw vragen binnen een werkdag indien per fax of email ontvangen.
info@jurimark.nl