Home
Algemeen
Merken
Bedrijfsnamen
Modellen
Auteursrechten
Andere rechten
Contact

Auteursrechten

Auteursrechten zijn, in tegenstelling tot de andere rechten, niet beperkt tot de handel. Indien u een foto van een schilderij, waar auteursrechten op rusten, maakt, maakt u inbreuk op de rechten van de schilder.

Een ander verschil met de andere rechten is dat auteursrechten niet volledig overdraagbaar zijn. De maker blijft zekere rechten houden. Wanneer u een kunstwerk niet meer mooi vind, en het wilt verwijderen, zult u de kunstenaar in uw beslissing moeten betrekken.

Auteursrechten ontstaan automatisch, zodra een werk openbaar wordt gemaakt. Een registratie is dus niet noodzakelijk om de rechten te behouden. Wel is het verstandig, aangezien u in het geval van namaak zult moeten bewijzen dat u het werk heeft ontworpen, en niet de inbreukmaker. Een manier om een bewijsmiddel te verkrijgen, is aanbieden bij de belastingdienst in uw regio. Het adres in onze regio is:
Belastingdienst Rivierenland, Afdeling Registratie, Postbus 9005, 6800 DG Arnhem
U krijgt uw stukken met ongeveer een week, en een acceptgiro voor de kosten, ongeveer 10 euro, terug.

Aangezien auteursrechten automatisch ontstaan, en slechts ten dele overdraagbaar zijn, is het van belang om er voor te zorgen dat ze op de juiste manier ontstaan. Wij kunnen u helpen om de omstandigheden zo in te richten dat ze op de juiste manier, dat wilt zeggen op de juiste naam, ontstaan.

Auteursrechten blijven bestaan gedurende een termijn van 70 jaar, te rekenen vanaf het jaar na de dood van de maker. Is de maker een rechtspersoon, dan is deze termijn 70 jaar vanaf het jaar na de eerste openbaarmaking.

Klik hier voor een overzicht van onze diensten op het gebied van het auteursrecht.

Voor anderen die verwante activiteiten verrichten kunt u klikken op links.Het bovenstaande is bedoeld als algemene informatie. Wij helpen u graag deze informatie naar uw specifieke situatie te vertalen. Voor al uw vragen info@jurimark.nl. Wij beantwoorden al uw vragen binnen een werkdag indien per fax of email ontvangen.

info@jurimark.nl