Home
Algemeen
Merken
Bedrijfsnamen
Modellen
Auteursrechten
Andere rechten
Contact

<<

Importeurs

De importeur is juridisch gezien gelijk te stellen met een producent. Dat betekent zowel dat u de productaansprakelijkheid van de fabrikant over neemt, maar ook dat u eventueel risico's loopt met rechten van derden.

Risico's
Het kan zijn dat uw leverancier voor registratie van de rechten heeft gezorgd. In dat geval is het recht gewaarborgd. Het kan echter ook zijn dat hier een octrooi op het product rust, en in het exporterende land niet, waardoor u het niet mag importeren. Als u een product dat hier reeds op de markt is (veel) goedkoper kunt importeren, kan dat de oorzaak zijn en loopt u hier risico's mee. U kunt problemen krijgen met octrooien, merken modellen en zelfs het auteursrecht.

Zelf rechten verwerven
Octrooi- en modelrechten kunnen alleen verleend worden op nieuwe uitvindingen en vormen. Vandaar dat u als importeur geen octrooi of modelrechten kunt verkrijgen. Merken hoeven daarentegen niet nieuw te zijn. Daarom lijkt het voor importeurs aantrekkelijk om waar het merk niet is geregistreerd opdracht te geven om het merk in eigen naam te deponeren. Dit is echter niet toegestaan, behalve in het geval van uitdrukkelijke toestemming, dan zijn wij u graag van dienst. Wel kunt u natuurlijk uw leverancier verzoeken om ons voor de registratie te laten zorgen in hun naam. Wij kunnen voor alle producenten, ongeacht waar zij zijn gevestigd, merkregistraties verzorgen.
In elk geval is het van belang om te achterhalen of het door u ge´mporteerde merk hier gebruikt mag worden, en of de rechten inderdaad gewaarborgd zijn. Wij verrichten ook dergelijke onderzoeken

Uw bedrijfsnaam

Veel handelaren realiseren zich niet dat hun bedrijfsnaam ook als merk fungeert. Toch weet u hoe belangrijk goede contacten met uw afnemers zijn. Ook is vaak veel vakmanschap noodzakelijk om aan interessante producten te komen, waardoor uw afnemers bij u terugkomen, en niet naar een ander gaan. Dit betekent dat u, als handelaar, investeert in het opbouwen van uw bedrijfsnaam, dus in uw merk.

In alle gevallen kan de naam van uw bedrijf in conflict komen met bestaande rechten. Deze rechten betreffen zowel de handelsnaam als het merkenrecht. Voor een uitleg hierover verwijzen wij u naar merkenproblemen bij bedrijfsnamen.Het bovenstaande is bedoeld als algemene informatie. Wij helpen u graag deze informatie naar uw specifieke situatie te vertalen. Voor al uw vragen info@jurimark.nl. Wij beantwoorden al uw vragen binnen een werkdag indien per fax of email ontvangen.
 


info@jurimark.nl