Home
Algemeen
Merken
Bedrijfsnamen
Modellen
Auteursrechten
Andere rechten
Contact

<<

Merkenproblemen bij bedrijfsnamen

Hoewel bedrijfsnamen en merken vaak met elkaar verward worden, zijn bedrijfsnamen, de wet spreekt over 'handelsnamen' geen merken. Ze hebben wel overeenkomsten, maar er zijn ook erg grote verschillen. Uitleg over de verschillen kunt u lezen in verschillen tussen merk en handelsnaam. Merken en handelsnamen verwarren kan erg vervelende problemen opleveren. Heeft u liever een voorbeeld, klik dan op voorbeeld.

Deze problemen kunnen bestaan uit onvoldoende bescherming, op het moment dat u daar achter komt is correctie niet meer mogelijk, maar ook uit het niet mogen gebruiken van uw bedrijfsnaam.
Een belangrijke oorzaak van het probleem is dat merken en bedrijfsnamen apart worden geregistreerd. Bij het inschrijven van een bedrijf wordt door de Kamer van Koophandel (K.v.K.) onderzocht of de bedrijfsnaam vrij is, maar dit betreft alleen het register van handelsnamen. De KvK brandt zijn vingers niet aan het merkenrecht.

Helaas is het zo dat een bedrijfsnaam niet alleen inbreuk kan maken op een oudere handelsnaam, maar ook op een merk. Alsof dan niet vervelend genoeg is, kan een merk geen inbreuk maken op een handelsnaam.

Vandaar dat, bij het starten van een bedrijf zekerheid op grond van een merkenonderzoek eigenlijk belangrijker is dan het (gratis) handelsnaamonderzoek van de K.v.K. bij inschrijving. U kunt ook een onderzoek bij de K.v.K. bestellen voorafgaand aan de inschrijving.

Wij kunnen een merkenonderzoek voor u verrichten, niet alleen voor de Benelux, maar desgewenst voor de gehele Europese Unie en de Verenigde Staten. De kosten zullen u zeker meevallen, en bedragen minder dan een voorraad drukwerk. Heeft u een handelsnaamonderzoek bij de K.v.K. besteld, dan behandelen wij dit gratis bij het merkenonderzoek voor dezelfde naam, zodat u een volledig beeld op grond van de handelsnaam- en de merkenwetgeving krijgt.

Alleen als het de bedoeling dat u (op termijn?) vestigingen in andere landen gaat openen, is het zaak om een handelsnaamonderzoek te laten verrichten. Natuurlijk kunnen wij dit voor de genoemde landen doen.

In alle gevallen is het belangrijk om deze naam als merk vast te laten leggen. Hierboven las u dat gebruik als merk, bijvoorbeeld als de naam van een product, geen inbreuk maakt op uw handelsnaamrecht. Een derde mag dus computers verkopen met als naam uw bedrijfsnaam, ook als u computers assembleert, en dus enorme schade zult lijden, tenzij u de naam van uw bedrijf heeft laten registreren als merk.
Wij kunnen dat voor u doen, desgewenst wereldwijd.Het bovenstaande is bedoeld als algemene informatie. Wij helpen u graag deze informatie naar uw specifieke situatie te vertalen. Voor al uw vragen info@jurimark.nl. Wij beantwoorden al uw vragen binnen een werkdag indien per fax of email ontvangen.
 


info@jurimark.nl